english flag

Hogyan válasszunk megfelelő fejbeszélőt? - Segítünk!
Kiemelt

30 június 2021

A professzionális fejbeszélők nem csak a call centerek és a telefonkezelők munkáját támogatják.

Ha egy jól megválasztott, minőségi - azaz professzionális fejbeszélőt használ irodai környezetben, akkor munkateljesítménye látványosan javulhat. Telefonálás közben nem kell a telefon kézibeszélőjét (kagylóját) kézben tartania, keze felszabadul, így jegyzetelhet, kereshet a számítógépén - ezáltal a lényeges dolgokra koncentrálhat. Azzal is javul a kommunikáció minősége, hogy jobb hangminőséget, ezáltal jobb beszédérthetőséget tapasztal. A háttérzaj jobb kiszűrése csökkenti a szükséges koncentráció mértékét, így később fárad el. Az idegesítő és fárasztó faktorok kiszűrésével (nehéz érthetőség, háttérzaj, mások beszélgetése, kényelmetlenség a hosszú beszélgetések alatt kézben tartott kézibeszélő miatt, stb.) türelmesebb lesz és jobban kommunikál mind az ügyfelekkel, mind pedig a munkatársakkal, partnerekkel.

A voiplaza.com a professzionális felhasználók és viszonteladók webáruháza. Célunk, hogy Ön minden olyan eszközt és megoldást megtaláljon itt, amely IP telefonos rendszerek, ügyfélszolgálati megoldások, IP video kommunikáció és kiegészítők területén szükséges lehet. Képzett és több mint húsz éves tapasztalattal rendelkező csapatunk segít Önnek a kiválasztásban, majd később az üzemeltetésben. Keresse fel webáruházunkat, lépjen velünk kapcsolatba, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

A professzionális fejbeszélőkhöz külsőre hasonló kivitelűek vásárolhatók nagyobb informatikai és szórakoztató elektronikai áruházakban és az Interneten lényegesen alacsonyabb áron (ún. consumer kategóriába tartozó fejbeszélők, headsetek). Még a professzionális fejbeszélő-gyártóknak (Jabra, Plantronics) is vannak consumer termékei otthoni használatra. Az árkülönbség mögött azonban lényeges tartalmi, azaz műszaki, minőségi és használhatósági különbségek vannak. Csak a professzionális fejbeszélők alkalmasak rendszeres munkavégzésére, a fent leírt kedvező hatások elérésére. A professzionális fejbeszélők hangminősége általában lényegesen jobb az olcsóbb típusokénál; a műszaki megoldások - beépített zajszűrés, akusztikus sokk elleni védelem, stb. - megelőzik az egészségkárosodást és jobb használhatóságot biztosítanak; ergonomikus kialakításuk hosszabb idejű használat esetén sem okoznak problémát, fáradtságot, idegesítő érzést; könnyebbek; tartósabbak, akár éveken keresztül is használhatók; biztosított az alkatrész utánpótlás (pl. szivacs vagy bőrpárna, mikrofonborító szivacs, csatlakozó, stb.) és szerviz; hasznos kiegészítők kaphatók hozzá (többféle fülakasztó, átkapcsoló, erősítő, tréning adapter, csatlakozó-átalakító, stb.). A megfelelő fejbeszélő kiválasztásához többféle szempontot kell mérlegelni. Ezekhez az alábbiakban nyújtunk segítséget.

 

1. Milyen célra, vagyis felhasználási területre vásárol fejbeszélőt?

Call center operátorok, telefonkezelők (recepciósok) és olyan munkatársak részére, akik naponta akár 4-8 órát is használják a fejbeszélőt, kifejezetten a hosszabb távú munkavégzésre tervezett típusokat javasoljuk. Irodai használatra (napi 1-2 óra, de jellemzően nem folyamatos használatra) a professzionális fejbeszélők egyszerűbb kialakítású, kedvezőbb árú változata is megfelelő lehet. Zajos munkahelyekre speciális, a környezeti zajt jobban kiszűrő fejbeszélőt javaslunk.

cikk kép 


2. Hogyan használja a fejbeszélőt?

Asztalnál ülve, állandó munkahelyen használja, vagy használat közben szükséges lehet távolabb lépnie az asztaltól, telefonkészüléktől? Ha a szabad mozgás szükséges, és asztali telefont használ, akkor válasszon a vezeték nélküli fejbeszélők közül. A vezeték nélküli fejbeszélők lehetnek DECT vagy Bluetooth rendszerűek. Ezeket külsőre nem mindig lehet megkülönböztetni, mert vannak már Bluetooth rendszerű irodai fejbeszélők is fejpántos kivitelben, mono és duo változatban is, és vannak DECT rendszerű fejbeszélők fülre akasztható kivitelben is. Tehát a legjobb eligazodás a fejbeszélő műszaki leírásának elolvasása.

A DECT rendszerű fejbeszélők műszaki jellemzői jobbak, mint a Bluetooth rendszerűeké: tisztább a hangjuk, nagyobb a hatótávolságuk, hosszabb a készenléti és a beszélgetési idejük, és kevésbé vannak kitéve a zavartatásnak, mivel dedikált frekvenciasávot használnak, így egy területen belül több eszköz használható párhuzamosan. Ezek miatt a DECT fejbeszélők általában drágábbak a Bluetooth rendszerűeknél. A legjobb megoldás az olyan DECT rendszerű fejbeszélő, amely tartalmaz Bluetooth kapcsolódási lehetőséget is. Így a fejbeszélő használatával a nagyobb hatótávolság, hosszabb üzemidő és a jó hangminőség elérhető, miközben a mobil eszközhöz vagy más Bluetooth kapcsolattal rendelkező készülékhez kapcsolható. Az ilyen fejbeszélők általában asztali telefonhoz (RJ vagy USB) és PC –hez is csatlakoztathatók (USB), így egy fejbeszélővel akár az összes kommunikációs eszközünk is használható. Ilyen fejbeszélő a Yealink WH66, WH67 és az Axtel Prime X3.  

                                         fejb3   fejb4

                                                         Bluetooth rendszerű fejbeszélők                         DECT vezeték nélküli fejbeszélő


Bluetooth rendszerű fejbeszélő
csak olyan készülékhez használható, melybe a Bluetooth adó be van építve (pl. Mitel 6873, Mitel 5614, Mitel 622 DECTMitel 632 DECT, Yealink SIPT48U, MP56 és MP58), vagy a készülékhez speciális adapter rendelhető (pl. Yealink SIP-T43U, SIP-T46U). A voiplaza.com által ajánlott Bluetooth fejbeszélők alkalmasak arra is, hogy ugyanazt a fejbeszélőt a megfelelő asztali- és mobiltelefonjával is használhassa, vagyis két készülékkel is összekapcsolható.

Asztalnál végzett hosszabb idejű munkához tökéletes választás a vezetékes fejbeszélő, hiszen azonos minőség mellett ára kedvezőbb, duo kivitelben is választható, és nem szükséges akkumulátort töltenie. Saját irodában, vagy egyterű irodában telefonál? Ha inkább kizárná a környezet zajait, akkor a duo („kétfüles”, binaural) modellek közül válasszon. Ha esetleg telefonálás közben meg kell kérdeznie közvetlen kollégáit, azaz hallania kell az élő beszélgetést, vagy nincs lehetőség, illetve nem célszerű állandóan levenni és feltenni a fejbeszélőt, akkor az egyik fület szabadon hagyó mono (monaural, „egyfüles”) típusok közül válasszon.

Ha vezeték nélküli fejbeszélőt választ, akkor mérje fel, milyen hosszú beszélgetési idővel kell számolnia egy nap. Úgy válassza meg a fejbeszélőt, hogy töltés nélkül a szükséges beszélgetési időt legalább kis rátartással biztosítani tudja. Vezeték nélküli fejbeszélőknél fontos, hogy a fejbeszélőn lévő gomb segítségével be lehessen lépni a csengetéskor („fel lehessen venni a telefont”), a beszélgetés végén pedig ezzel a gombbal meg lehessen szakítani a hívást („letenni”). Ehhez a telefon és a fejbeszélő fix egysége közötti megfelelő illesztés szükséges, és a telefonnak erre alkalmasnak kell lenni (DHSG kompatibilitás, ami egyes fejbeszélő gyártókra vonatkozik). Vezeték nélküli fejbeszélőknél többféle fülakasztó, tarkópántos vagy fejpántos kivitel közül választhat, egyes típusoknál ezek cserélhetők és mindegyik megtalálható a készülék dobozában (2 az egyben, 3 az egyben).

fejb5ű


3. Milyen telefonhoz vagy telefonokhoz használja? Vagy PC -hez szükséges?

A telefonkészüléknek alkalmasnak kell lennie a fejbeszélő használat támogatására. Asztali készülékek esetén a megrendeléshez adja meg a telefonkészülék pontos típusát, mert az egyes gyártók más-más fejbeszélő csatlakozót (RJ9, 2,5 mm jack, 3,5 mm jack, stb.) használnak, sőt, még azonos típusú csatlakozókon belül (pl. RJ9) is többféle bekötés lehetséges.

Asztali készülékeknél javasoljuk a külön fejbeszélő csatlakozóval ellátott típusok használatát. Ezekben általában beépített erősítő van, és külön gombbal lehet kiválasztani, hogy a fejbeszélőt, vagy a kézibeszélőt kívánja használni. Az analóg készülékek nagyobb része nem támogatja a fejbeszélő használatot, ha Önnek ilyen készüléke van, akkor válasszon inkább megfelelő típust webáruházunkból. Átkapcsolóval és erősítővel megoldható ugyan, hogy egy fejbeszélő használatot nem támogató készülékhez is csatlakoztassunk fejbeszélőt, de egy analóg készülék esetében a kiegészítő eszközök ára elérheti, vagy meghaladhatja egy kifejezetten erre a célra tervezett analóg készülék árát. Ha drágább rendszerkészüléke van, amely nem támogatja a fejbeszélő-használatot, akkor válasszon a webáruházban átkapcsolót és erősítőt, vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobil (DECT, GSM, vezeték nélküli - CT) készülékekhez is lehet vezetékes vagy Bluetooth professzionális fejbeszélőt választani, amennyiben az támogatja. Nézze meg a készülék kezelési leírását, vagy keressen a készüléken ilyen csatlakozót (típustól függően 3,5 mm vagy 2,5 mm jack). A mobil GSM készülékek jelentős részéhez nem használható professzionális fejbeszélő, még ha látszólag azonos méretű csatlakozója is van.

Egyes asztali és DECT készülékek támogatják a Bluetooth fejbeszélő használatot. Ezekhez nem a GSM telefonoknál megszokott „autós headseteket”, hanem professzionális Bluetooth fejbeszélőket javaslunk.

Személyi számítógépekhez, vagyis asztali PC -khez vagy notebookokhoz, softphone kommunikáció céljára USB, vagy hangkártyához csatlakozó (jack csatlakozós) fejbeszélő szükséges. Az USB használata előnyösebb. Egyes Unified Communications rendszerekhez (pl. Microsoft Teams) speciális fejbeszélők lehetnek szükségesek, amelyek tanúsítottak az adott rendszerhez.

További fontos információk, műszaki jellemzők

QD (Quick Disconnect) csatlakozó - ez egy elterjedt csatlakozó-kialakítási mód a professzionális vezetékes fejbeszélőknél. A QD csatlakozók gyártónként egységes, de a különböző gyártók esetében általában egymással nem kompatibilis csatlakozók. A QD csatlakozó előnye, hogy gyorsan és megbízhatóan, akár több ezerszer lehet a csatlakozókat összekapcsolni és szétválasztani kontakthiba, deformálódás és rongálódás nélkül. A QD csatlakozós fejbeszélőkhöz szükséges egy QD-s csatlakozóval ellátott egyenes vagy spirál kábel (ez lehet igény szerint rövidebb vagy hosszabb), amelynek másik végén az adott telefontípusnak megfelelő csatlakozó van (pl. RJ9, 2,5 jack, 3,5 jack). Így a kábel megnevezése általában ezt a két csatlakozót tükrözi (pl. „QD-RJ kábel Mitel, NEC telefonkészülékekhez”). Ha egy telefont többen használnak (pl. call centerekben, telefonkezelőknél), akkor váltáskor mindenki a saját fejbeszélőjét csatlakoztathatja a készülékbe már csatlakoztatott QD kábelhez. Ezek a kábelek külön is megvásárolhatók, és a fejbeszélők legtöbbje nem tartalmazza ezt a kábelt (hiszen többféle megvalósítás lehet készülékektől függően).

                                       kábel     kábel2

Tartozékok, kiegészítők - a professzionális fejbeszélőkhöz sokféle kiegészítő vásárolható, mely speciális feladatokhoz, egyedi körülményekhez igazítja a headseteket.

  • fejbeszélő-kézibeszélő átkapcsoló - ha nincsen a telefonon dedikált fejbeszélő gomb és csatlakozó
  • erősítő-átkapcsoló - a fenti átkapcsoló beépített hangerősítővel a mikrofon és fülhallgató számára különböző mértékű erősítés állítható be, hogy mi is jól halljuk a másik felet, és a másik fél is jól halljon minket egyformán optimális hangerő mellett
  • tréning adapter - operátorok oktatásához, ellenőrzéséhez a vezető fejbeszélője is csatlakoztatható
  • Y-kábel, tréning kábel - a tréning adapterrel azonos célt szolgál
  • hosszabbító kábel - egyenes vagy spirál kábel
  • USB - QD adapter - a nem USB csatlakozós fejbeszélők PC-n történő használatához
  • PC - QD kábel - a professzionális fejbeszélőknek a PC hangkártyájához történő illesztésére

Az Assono termékválasztékában megtalálhatók a világ vezető professzionális gyártóinak (Yealink, Jabra, Plantronics, Axtel) termékei, továbbá a szintén professzionális célra használható, kiváló minőségű és tartós, ugyanakkor kedvezőbb árú Hameco – Ecosonic típusok.

Továbbra is bizonytalan a megfelelő fejbeszélő kiválasztásában, vagy szeretne néhány részletet tisztábban látni? Kérje a voiplaza.com szakembereinek segítségét,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

  • Székhely: 1149 Budapest, Róna utca 120-122.
  • +36 1-801-8500, +36 1 273 2150
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Webáruházunk: voiplaza logo2

Hírlevél feliratkozás


Hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat az Assono Magyarország Kft. felhasználja, és részemre ajánlatairól, akcióiról értesítést küldjön. Elolvastam és megértettem az Assono Magyarország Kft Adatvédelmi tájékoztatóját
Top