english flag

Yealink VP530 – videokonferencia az Ön asztalán

A Yealink VP530 IP telefon a Yealink egyik csúcsmodellje.

 

Abszolút felsőkategóriás készülék, amely a normál asztali telefon funkciója mellett videohívás és -konferencia létrehozására is képes, így ideális választás vezetők, recepciósok, biztonsági személyzet, de akár sokat telefonálók és időnként videohívást is lebonyolítók számára.

Előző cikkemben a Yealink T38G készülékről írtam, így már szereztem némi tapasztalatot a Yealink készülékek kezelésében, tesztelésében. Kísérletező kedvem azóta sem hagyott alább, ezért amikor megláttam a telefont az asztalomon, bevallom, elfogott az izgalom a gondolatra, hogy nem egy egyszerű asztali készülék került a kezeim közé, hanem az egyik legkiválóbb telefon, amit a Yealink portfóliója kínál. Én azonnal megláttam benne a sok lehetőséget a munkahelyi élet légkörének feldobására.

Egy hónapig teszteltem a készülék különféle funkciót és meg kellett állapítanom, hogy szolgáltatásait tekintve rengeteg olyan extra funkcióval bír még a szolgáltatásokban gazdag Yealink telefonokhoz képest is, amely miatt nem véletlenül tartjuk számon csúcsmodellként.

Külső megjelenését tekintve a telefon lapos, külön tartóállványa nincs. A dizájn kissé eltér a megszokott Yealink sorozatok formavilágától. Elegáns megjelenésű, még kikapcsolt állapotában is tekintélyt parancsoló a külseje. A készülék a Yealinknél megszokott sötétszürke műanyagból készült, amely tapintásra is kellemes, és szemre is minőségi érzetet nyújt a felhasználónak. A készülék felületén egy – a kijelző és a gombok színével megegyező – világosszürke dekorcsík fut körbe a széleken. A kézibeszélőn a HD logó, a kijelző felső szélein a Yealink logó és a típus jelzése látható. A telefon hátulján kapnak helyet a switch portok, az audio- és video kimenetek, a táp-, valamint a fejbeszélő port, a készülék jobb oldalán pedig az USB port és az SD kártyaolvasó.

Technikai jellemzőit tekintve a készülék négy vonal kezelésére képes, beépített dupla portos switch-e van, 800x480-as felbontású színes, rezisztív LCD érintőkijelzővel és egy 2 Mpx-es beépített CMOS kamerával rendelkezik. Mint kisebb testvérei, ez a telefon is HD hangminőséget biztosít. A VP530 egy Texas Instruments által fejlesztett dupla magos központi egységet tartalmaz, egy 128 MB-os flash-, valamint egy 256 MB-os DDR2 memória társaságában.

A front panelen összesen 27 gomb kapott helyet, ebből 12 db a standard numerikus tárcsapad, négy a telefon állapotától függően változó gomb, négy navigációs gomb és egy „OK” gomb, valamint a telefonkönyv, hívásátadás, némító-, kihangosító-, és a kamerát ki-be kapcsoló gomb található még meg. A fejlesztők logikája bizonyára az volt, hogy a felhasználók ízlésüktől függően a hardveres gombokkal és az érintőképernyőről egyaránt kezelhessék a legtöbb hívásszituációt. 

A kamera egy beépített görgethető modulba lett beleágyazva.  Ez azért lett így kifejlesztve, hogy amikor nincs használva, a kamera lencséje védve legyen. További előnye, hogy mivel alapállapotban a kamera mindig aktív és csak hívás közben kapcsolható ki, a kamerát felgörgetve nem mutatja állandóan saját képünket a kijelzőn, és ha megmozdulunk munka közben, nem vonja el a figyelmünket a munkáról a kijelzőn lévő mozgás.

Alapállapotban a kijelzőn a felső sávban látható a dátum és az idő, alatta a felprogramozott mellék neve, vagy száma. A felső sáv jobb szélén elhelyezett gombot megérintve legördül 18 db programozható DSS gomb. A gomb alatt kap helyet egy miniatűr saját kép. Alatta 4 db, alapállapotban vonal, egyébként szabadon programozható gomb kapott helyet. A képernyő alsó sorában megérinthető változatban a kijelző alatti négy - telefon állapotától függően változó – gomb felirata jelenik meg. Ezek a hívás előzményeit, a telefon beépített telefonkönyvét, a „Ne zavarj!” és a „Menü” gombokat vezérlik, hívás alatt pedig a hívásátadás, konferencia felépítés és hívásbontás funkciókat látják el. Hat különféle, igen tetszetős háttérkép közül lehet választani, ez foglalja el a kijelző nagy részét. A csengőhangok is említésre méltóak, bár nem hozott változást az előző teszttelefonhoz képest.

A készüléket nagyon jól tudtam használni, könnyen kezelhető, átlátható a menürendszer, a már megszokott miniatűr ikonokkal a még egyszerűbb kezelhetőségért. Picit negatív élmény volt, hogy a menüben kizárólag az érintőképernyővel lehet navigálni, a navigációs gombokkal nem. Ez számomra furcsa volt, de nem túlzottan zavaró. A kijelző háttérvilágítása a T38G készülékével megegyezően kétféle üzemmódot tud (aktív, standby). A VP530 a T38G-hez szintén hasonlóan támogatja a rendszeren belüli SMS üzenetek küldését, így ha valakinek kedve támad bepötyögni egy üzenetet a telefonon keresztül, a VP530-cal azt is megteheti. Bejövő hívásoknál pedig hívásazonosító avatar fényképek megjelenítését is támogatja.

A hívásélményre nem volt, nem is lehetett panasz, mert kristálytiszta, könnyen érthető hangot biztosít a telefon mind a kézibeszélőn, mind kihangosított állapotban. Az egy hónapos tesztidő alatt többször kellett külföldre is telefonálnom, és meglepve tapasztaltam, hogy míg a korábbi külföldi hívások során a beszélgetés tartalma helyett arra kellett koncentrálnom, hogy megértsem a partnerem mondandóját, addig a VP530 használata közben azonban arra tudtam figyelni, hogy miről beszélgetünk, mert tökéletesen érthető volt a beszélgetőpartnerem, és kevésbé fáradtam el a telefonálás során.

A VP530 a Yealink portfólióból egyedülálló módon önerőből képes videohívás, sőt, háromfős videokonferencia létrehozására is. Ennek tesztelése egy szép nap mulatságos lezárása volt. Megkértem két kollégámat, hogy segítsenek letesztelni, egyikük videohívásként lépett be, másikuk pedig csak hanggal. Tekintetbe véve, hogy hat méternél egyiküktől sem dolgozom nagyobb távolságra, érdekes, kissé vicces élménynek bizonyult velük konferenciázni. A videohívás esetén is maradt a kitűnő kép- és hangminőség, annak dacára, hogy a két megapixeles kamera ma már nem tartozik az izmosabb kategóriába. Annyi negatívumot ismertem fel, hogy bejövő videohívás esetén is feldobta a készülék a hívás átadása funkciót, de ez nem lehetséges, csak kimenő hívásoknál.

A fent vázolt szolgáltatások mellett van még egy egyedi felhasználási területe a VP530-nak. Ezt sajnos tesztelni nem volt lehetőségem, mert a cégünk beléptető rendszerének beállításainak módosítására vonatkozó ötletemért valamiért nem lelkesedtek olyan nagyon a kollégák. Ugyanakkor fontos tulajdonsága a készüléknek, hogy egyszerűen, akár telefonközpont nélkül is összekapcsolható IP alapú video kaputelefonokkal, így kiválóan alkalmas a recepción kapunyitó készülékként való használatra.

Alapvetően igaznak bizonyult a feltételezésem, a telefon tesztelése valóban izgalmas dolog volt, sok új tapasztalattal gazdagodtam. Remek társam volt a mindennapokban, és még nem is kell túl mélyen a pénztárcába nyúlni, hogy megfizessük a high-end kategóriát, így bátran ajánlom a Yealink VP530-at.

További információért és rendeléshez tekintse meg a Yealink VP530 készüléket a Voiplaza webáruházban!

  • Székhely: 1149 Budapest, Róna utca 120-122.
  • +36 1-801-8500, +36 1 273 2150
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Webáruházunk: voiplaza logo2

Hírlevél feliratkozás


Hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat az Assono Magyarország Kft. felhasználja, és részemre ajánlatairól, akcióiról értesítést küldjön. Elolvastam és megértettem az Assono Magyarország Kft Adatvédelmi tájékoztatóját
Top